11 Kaedah Bijak Mengurus Konflik

Setiap hari kita bekerja dengan orang sekeliling; keluarga, jiran, rakan sekerja, kariah masjid, dan ramai lagi. Memang menggembirakan dan memberi “warna” pada kehidupan kita. Namun, ada kalanya konflik berlaku hingga mengusutkan fikiran, emosi terganggu dan tugasan terbantut. Jika berlaku kepada anda, carilah jalan penyelesaian secepat mungkin. Ayuh sama – sama kita perhatikan bebrpa langkah yang boleh diambil untuk mengurus konflik.

 1. Bertindak Segera

Sebaik sahaja anda menyedari ada konflik yang mesti ditangani, maka bertindaklah segera. Jangan bertangguh sehingga ia “membarah dan membusung”. Aturkan pertemuan untuk mencari penyelesaian. Pastikan pertemuan itu secara rahsia dan sulit sekiranya melibatkan isu sensitif dan berisiko.

 1. Mesej Positif

Bahasa dan gerak badan mesti positif. Gambarkan kepadanya anda benar – benar mahu menyelesaikan masalah yang berlaku untuk kebaikan semua pihak. Tuturkan perkataan yang baik dan positif untuk menyelesaikan masalah.

 1. Asah Kemahiran

Ia termasuklah kemahiran menyelesaikan masalah, kemahiran interpersonal dan kemahiran berdiplomasi. Anda boleh mendapatkannya dengan membaca buku – buku yang baik atau menyertai seminar. Jika anda berasa nasihat daripada pakar dan orang berpengalaman.

Baca : Cara Nak Tingkatkan Keyakinan Diri

 1. Pemilihan Ayat

Elakkan membuat tuduhan atau menyalahkan orang lain. Fokuskan kepada isu, bukan individu. Pemilihan perkataan sangat penting. Contohnya, anda sebagai ketua berkata: “Saya berasa kesal tidak mendapat kertas kerja itu pada tarikh yang sepatutnya” dan bukanya, “Kamu tidak menghantar kertas kerja itu pada waktu yang ditetapkan!”

 1. Spesifik Dan Terperinci

Nyatakan dengan jelas dan terperinci punca anda berasa tidak senang. Penyelesaian yang disepakati bersama memudahkan perlaksanaan dan kesannya lebih baik. Berikanlah peluang kepadanya untuk memberikan idea dan pendapat. Setelah itu, buat rumusan kepada pertemuan dan persetujuan yang telah diperoleh bersama. Pastikan ia objektif dan jangan menokoktambah  mengikut selera.

Contohnya, anda berkata “Saya kecewa kerana kertas itu hanya siap empat hari selepas tarikh akhir.” Elakkan berkata, “Kamu selalu lambat dan tidak cekap” atau “Kamu tidak pernah tepati dateline!”. Selain itu, jangan sesekali “mempakejkan” masalah dalam satu pertemuan. Selesaikanlah satu persatu konflik jika ada. Jika tidak, perbincangan tidak akan selesai dengan “perang ungkit – mengungkit” antara satu sama lain.

 1. Lawan Api Dengan Air

 Ada kemungkinan dia berkelakuan kurang ajar dengan tindakan yang menyakitkan hati. Ingat, api kemarahan hanya akan memarakkan lagi konflik, bukan menyejukkannya. Jangan lawan api dengan minyak, nanti anda kesusahan. Kawal ia dengan kedinginan “air” yang menyejukkan.

Baca : 8 Langkah Kerja Bergaji Pun Berpahala

 1. Fokuskan kepada “Saya” bukan “Kamu”

Banyakkan penggunaan perkataan “Saya” dan kurangkan perkataan “Kamu”. Jika anda terlalu memfokuskan kepadanya, dia akan menjadi defensif. Jika ini berlaku, sukarlah untuk mencapai kata persetujuan. Contohnya, lebih baik anda berkata, “Saya berasa kecewa”, daripada berkata, “Kamu membuatkan saya rasa kecewa.

 1. Jadi Pendengar Yang Baik

Jangan sesekali mencelah dan membela diri semasa dia bercakap. Jika anda rasa tidak bersetuju dengan sesuatu, segeralah mencari perkara – perkara yang anda boleh bersetuju. Mencelah dan menyampuk hanya menggambarkan anda seorang yang tidak memahami perasaan orang lain dan terburu – buru. Sebaliknya, tunjukkan empati anda.

 1. Al – Quran dan Sunnah Sebagai “Hakim”

Sebagai Muslim, sekiranya berlaku perselisihan, maka Allah dan Rasulnya ikutan terbaik. Jadikan Al – Quran dan Sunnah sebagai kayu ukur pada perkara yang dipertikaikan,   insya – Allah kita akan menemui jalan yang selamat.Allah Mengingatkan : “Sekiranya kamu berselisih pendapat terhadap sesuatu perkara, maka kembalilah kepada Allah dan Rasulnya (Al – Quran dan Sunnah).”(Surah Al – Nisa’ 4:59)

 1. Penyelesaian Bersama

 Setelah memahami perkara sebenar yang berlaku, bersepakatlah dalam mencari penyelesaian. Berilah peluang kepadanya untuk memberikan idea dan pendapat. Penyelesaian yang disepakati bersama memudahkan perlaksanaan dan kesannya lebih baik. Setelah itu, buat rumusan kepada pertemuan dan persetujuan yang telah diperoleh bersama.

 1. Asertif Bukan Responsif

Komunikasi asertif berguna untuk menggelakkan daripada tercetusnya konflik yang lebih serius. Berbanding komunikasi responsive, komunikasi asertif mementingkan luahan perasaan dan emosi sebelum anda ditanya tentangnya.

Dalam erti kata lain, setiap orang bertanggungjawab menceritakan perasaannya tanpa diminta untuk berbuat demikian. Komunikasi asertif boleh mengelakkan situasi negatif seperti memendam perasaan, hasad dengki, rasa tersisih, tidak puas hati dan salah faham.

Sumber : Ahmad Fadzli Yusof, Majalah Solusi

Leave a Reply

× Whatsapp Kami